Com ajudar els nens nerviosos a trobar la calma a través de la logopèdia integrativa
El nerviosisme en els infants es manifesta com una excitació excessiva, una incapacitat per relaxar-se o mantenir la calma, i sovint inclou comportaments inquietants com moviments constants, dificultat per concentrar-se i problemes per gestionar les emocions.
Aquests nens poden semblar hiperactius, tenir poca tolerància a la frustració, i poden reaccionar de manera desmesurada davant d’estímuls externs com sorolls, canvis de rutina o desafiaments socials.
El nerviosisme pot tenir múltiples causes, incloent-hi factors ambientals, com l’estrès a casa o a l’escola, però també causes internes, com la immaduresa en el sistema nerviós o una mala integració sensorial. Els nens que experimenten un desequilibri neuromotor o una falta de control sobre el seu cos poden sentir-se ansiosos i nerviosos perquè no poden processar adequadament els estímuls que reben del seu entorn.
La logopèdia integrativa ofereix una intervenció que va més enllà de les tècniques convencionals, treballant no només les habilitats de comunicació, sinó també aspectes neuromotors, sensorials i emocionals que poden estar contribuint al nerviosisme en els infants.
D’aquesta manera, a Som Llavor podem ajudar als infants en la reorganització neurofuncional. Molts nens amb nerviosisme tenen un sistema nerviós que no ha madurat completament o que no funciona de manera òptima. La logopèdia integrativa treballa per establir connexions neurològiques més eficients, ajudant a millorar l’autoregulació del nen. Això els permet processar els estímuls de manera més efectiva i reduir les respostes ansioses i nervioses.
També treballem per aconseguir un millor control del cos, fonamental per aconseguir un estat de calma i equilibri. A través d’exercicis que promouen una millor coordinació motora i una percepció més clara del propi cos (propiocepció), es pot reduir la necessitat de moviments constants i la inquietud física. Aquest treball ajuda els nens a tenir més control sobre el seu cos, fet que es tradueix en una major sensació de calma i serenitat.
Un altre punt de treball és la regulació sensorial. Els infants nerviosos sovint tenen una mala integració sensorial, és a dir, tenen problemes per gestionar adequadament els estímuls que reben de l’entorn (sorolls, llums, tacte, etc.). La logopèdia integrativa inclou exercicis que ajuden a regular aquestes respostes sensorials, millorant la capacitat del nen per tolerar estímuls que abans els resultaven aclaparadors. Això redueix les reaccions nervioses i els permet sentir-se més còmodes en el seu entorn.
També treballem en la millora de la respiració i relaxació per aconseguir un estat de calma interior. Millorar la respiració pot tenir un efecte immediat en la reducció del nerviosisme.
Finalment, centrem esforços en l’acompanyament emocional. Sovint, els nens nerviosos tenen dificultats per gestionar les seves emocions, i el treball amb la logopèdia integrativa pot ajudar-los a identificar i regular aquestes emocions de manera més efectiva, proporcionant-los eines per sentir-se més segurs i menys ansiosos. Aquest àmbit també s’extèn a la familia i, en cas necessari, a l’escola.