Dislèxia: Millora la fluïdesa lectora i la coordinació amb la logopèdia integrativa
La dislèxia es diagnostica habitualment a partir dels 8 anys, aproximadament. És llavors quan els nens passen per un moment en què l’estructura del pensament ja ha madurat i han completat el seu primer septenni de vida. A aquesta edat, passen a una fase més complexa i estructurada en el seu desenvolupament.
En els infants amb dislèxia, el recorregut cerebral per processar la informació és més llarg del que seria habitual. Això, genera desorganització i dificultats tant en el pla cognitiu com en el físic. Sovint, els nens diagnosticats amb dislèxia, mostren una manca de coordinació que es manifesta, entre d’altres, en la confusió entre la dreta i l’esquerra. Si reconeixen la seva lateralitat, ho fan sovint amb trucs.
Pot ser també que la seva lateralitat estigui creuada o poc definida, cosa que dificulta la seva capacitat d’organitzar el seu cos i la informació que pocessen.
Això pot afectar la seva percepció espacial fent que presentin problemes per una bona organització del seu entorn. Sovint xoquen amb els objectes o persones que els envolten i tenen dificultats per calcular distàncies amb precisió. És molt típic que xutin una pilota i no encertin la trajectòria esperada.
Aquesta dificultat també pot comportar altres problemes, com els de lectoescriptura. A banda d’invertir lletres també poden canviar paraules confonent significats.
A través de la logopèdia integrativa es treballa tant la part física com la neurològica de l’infant. La prioritat és corregir aquestes dificultats, reforçar la lateralitat i establir una base neuromotora més sòlida, que permeti al nen avançar de manera més fluïda en els seus aprenentatges.
La logopèdia integrativa aborda la dislèxia des d’una perspectiva global, treballant no només les dificultats específiques de lectura i escriptura, sinó també les connexions neurològiques, motores i sensorials que influeixen en aquestes habilitats. Aquesta visió amplia les possibilitats de millora, ja que se centra en el desenvolupament global de l’infant i en les causes subjacents dels problemes que experimenta.
A Som Llavor treballem per aconseguir una reorganització neurofuncional millorant la connexió entre els hemisferis cerebrals, facilitant així la fluïdesa en la lectura i la comprensió del llenguatge escrit. També posem les bases per fer més eficient la coordinació i lateralitat, la percepció i propiocepció mitjançant exercicis específics i la fluïdesa lectora, aportant-los eines per descodificar les paraules i aconseguir que la lectura sigui un procés natural i automàtic.
Finalment, també incidim en l’acompanyament de les famílies, que sovint es troben desorientades o preocupades per les dificultats del seu fill. La logopèdia integrativa ofereix estratègies i eines perquè les famílies puguin donar suport de manera efectiva al procés d’aprenentatge del nen.
Dislèxia o un mal diagnòstic? Descobreix la veritable arrel dels problemes de lectura
Abordar aquestes dificultats des de la seva arrel pot portar a una millora significativa i, en molts casos, corregir completament els problemes que semblaven insuperables. A Som Llavor, utilitzem una avaluació integral per identificar les veritables causes i oferir un tractament personalitzat que permeti als infants desenvolupar-se plenament.
Algunes vegades la dislèxia pot estar mal diagnosticada o pot ser una manifestació d’un altre problema que sí es pot corregir. Això pot passar quan s’atribueixen dificultats lectores o d’escriptura directament a la dislèxia, sense explorar altres causes subjacents.
Reflexos primitius no integrats:
Els reflexos no integrats poden afectar la coordinació i la percepció espacial, causant problemes que s’assemblen a la dislèxia. Treballant aquests reflexos, sovint es millora la capacitat de l’infant per processar la informació escrita.
Problemes de visió o auditiva:
Dificultats visuals o auditives no detectades poden interferir en la lectura i l’escriptura, fent que el nen sembli dislèxic quan, en realitat, la causa és física i corregible amb tractament mèdic o teràpies específiques.
Problemes de lateralitat:
La manca de definició lateral (confusió entre la dreta i l’esquerra) pot causar dificultats a l’hora de reconèixer i ordenar lletres i paraules. Això sovint es pot corregir mitjançant exercicis que reforcen la lateralitat.
Dificultats en el desenvolupament neuromotor:
Quan l’infant no ha passat per certes etapes de desenvolupament motor (com el gateig o la coordinació bilateral), això pot afectar la seva capacitat per processar informació visual i escrita. Amb reorganització neurofuncional, aquestes dificultats poden millorar.